Kalarepki faszerowane mielonym mięsem i papryką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Potrawa jest bardzo pożywna, nadaje się świetnie na obiad w domu lub jako lunch do pracy. Gotowana kalarepka smakuje zupełnie inaczej od tej surowej - koniecznie musicie się przekonać! Jest pyszna!

  • 10 min

Składniki:

  • kalarepa 5 sztuk
    mięso mielone wołowe 500 gramów
    papryka czerwona 250 gramów
    cebula (duża) 1 sztuka
    cukinia zielona mała 0.5 sztuki
    jajka świeże 2 sztuki
    sól, pieprz do smaku 1 szczypta
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Kalarepki faszerowane mielonym mięsem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepki faszerowane 1 1. Pierwszy - najbardziej żmudny etap to wydrążenie kalarepy. Robimy to za pomocą noża do wycinania melona. Ważne jest, aby po obcięciu wszystkich łodyg, ustawić kalarepki "do góry nogami". Wierzch (skąd wyrastają łodygi) jest bardziej stabilny, więc ustawiając tak nasze warzywa będziemy mieli pewność, że nie wywrócą się podczas gotowania czy już na talerzu. Kalarepkom odcinamy "wieczka" i wydrążamy wnętrza uważając, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ możemy użyć do przygotowania lekkiej sałatki lub zupy. Wydrążone kalarepy ustawiamy w szerokim garnku.
  • kalarepki faszerowane 2 2. Przygotowujemy farsz. Na patelni obsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięsem mielonym. Wyłączamy gaz i dodajemy bardzo cienko pokrojoną paprykę czerwoną i cukinię (ze skórką). Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem. Gdy mięso już ostygnie, wlewamy rozmącone jajko. Dokładnie mieszamy. Trzeba pamiętać, że farsz musi być wystudzony, aby jajko nie ścięło się na tym etapie przygotowywania potrawy. Nakładamy nadzienie do kalarepek.
  • kalarepki faszerowane 3 3. Przykrywamy kalarepki "wieczkami". Napełniamy garnek wodą do wysokości około 4 cm i dusimy warzywa około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy powstały sos łyżką koncentratu pomidorowego.

Porady

Starajmy się kupić młode, jeszcze nie zdrewniałe kalarepki, inne będą łykowate i trudne do wydrążenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować