PASZTET Z SOCZEWICY

4.5 (184 ocen)

Czasami nudzą się juz tradycyjne pasztety, warto sprobowac czegos innego i zdrowego.

Składniki:

  • 250-300 g CZERWONEJ SOCZEWICY

    ząbek czosnku

    1 mala cebulka

    1 marchewka

    1 łyżeczka kurkumy

    pieprz cayenne lub szczypta chilli

    póltorej łyzeczki przyprawy curry

    sol, pieprz do smaku

    jajko

    1 cm korzenia imbiru


Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wycisnac czosnek, zetrzec na tarce imbir.

    Cebulke drobno pokroic i posmazyc na oleju, dodac starta na grubych oczkach marchewke, chwile posmazyc. Nastepnie dodac reszte przypraw oraz soczewice. Calosc zalac wieksza iloscia wody - gotowac na wolnym ogniu, az bedzie konsystencja gestej masy. W razie potrzeby dolewc co jakis czas wode. Do wystudzonej masy doda jajko, dokladnie wymieszac i przelozyc do foremki (keksowki) wylozonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku 160 stopni przez 35 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować