Pasztet z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bez wątróbki za to z dużą ilością orzechów laskowych. Delikatny, aromatyczny i mimo, że dodałam dość chudy boczek, to nie jest suchy i nie kruszy się w czasie krojenia.

  • 30 min

Składniki:

  • wołowina bez kości - 400 g
    udziec z indyka bez kości - 600 g
    boczek surowy - 350 g
    cebula - 150 g
    sól - 1 łyżeczka
    pieprz w ziarnach - 1 łyżeczka
    ziele angielskie - 3 szt.
    liść laurowy - 2 szt.
    bułka tarta - 3 łyżki
    orzechy laskowe - 100 g
    czosnek - 3 ząbki
    imbir mielony - 1 szczypta
    jajka - 3 szt.
    gałka muszkatołowa świeżo starta - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładam mięso pokrojone na kawałki, obraną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach i wlewam 750 mililitrów wrzącej wody. Dodaję łyżeczkę soli i na ostrym ogniu doprowadzam do wrzenia. Następnie zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję około 2 godzin. Odstawiam do wystygnięcia.
  • 2. Przecedzam, usuwam cebulę i przyprawy, a wywar przelewam do czystego garnka i bez przykrycia gotuję, aż zostanie około 1,5 szklanki.
  • 3. Trzy łyżki bułki tartej wkładam do miseczki i wlewam pół szklanki gorącego wywaru.
  • 4. Mięso, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek mielę 3 razy przez maszynkę. Następnie masę mięsną z namoczoną bułką miksuję dodając po jednym jajku i wlewając porcjami szklankę wywaru. Doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Dodaję orzechy laskowe i dokładnie mieszam.
  • 5. Masę pasztetową przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby formy nie wypełniać po brzegi, bo pasztet w czasie pieczenia nieco urośnie.
  • Pasztet z orzechami laskowymi 6. Formę wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 45 minut. Jeśli pasztet przypieka się zbyt mocno to nakrywam go folią aluminiową. Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam w formie do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Orzechy Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować