Pasztet z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

moja rodzina uwielbia domowe pasztety, dlatego też staram się przygotowywać je z różnymi dodatkami

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
    1 kilogram udek z kurczaka
    0,5 kilograma boczku
    0,5 kilograma wątróbki drobiowej
    3 czerstwe bułki
    1 pęczek włoszczyzny
    3 jajka
    100 gram orzechów ziemnych (bez łupin)
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    mleko do namoczenia bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i boczek opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Udka opłukać i dodać do łopatki. Włoszczyznę obrać, opłukać i przełożyć do garnka z mięsem. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych oraz sól do smaku. Zalać wodą i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć i przestudzić. Warzywa ugotowane również wyjąć i ostudzić. Z udek z kurczaka mięso oddzielić od kości. Wątróbkę opłukać, oczyścić i przełożyć do garnka. Zalać ją wrzącym wywarem pozostałym z gotowania mięsa (1 szklankę czystego bulionu odlać). Odstawić na 10 minut i odcedzić. Czerstwe bułki namoczyć w mleku i potem dokładnie je odcisnąć. Ugotowaną łopatkę, obrane mięso z udek, zaparzoną wątróbkę oraz 3 marchewki, pietruszkę i kawałek selera zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka, odciśnięte bułki oraz orzechy ziemne. Wlać 0,5 szklanki wywaru pozostałego z gotowania mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie razem wszystko wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha można dolać jeszcze trochę wywaru. Masę mięsną przełożyć do podłużnych foremek. Piec do 1,5 godziny w 160 - 180 st. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować