Pasztet z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i boczek opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Udka opłukać i dodać do łopatki. Włoszczyznę obrać, opłukać i przełożyć do garnka z mięsem. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych oraz sól do smaku. Zalać wodą i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć i przestudzić. Warzywa ugotowane również wyjąć i ostudzić. Z udek z kurczaka mięso oddzielić od kości. Wątróbkę opłukać, oczyścić i przełożyć do garnka. Zalać ją wrzącym wywarem pozostałym z gotowania mięsa (1 szklankę czystego bulionu odlać). Odstawić na 10 minut i odcedzić. Czerstwe bułki namoczyć w mleku i potem dokładnie je odcisnąć. Ugotowaną łopatkę, obrane mięso z udek, zaparzoną wątróbkę oraz 3 marchewki, pietruszkę i kawałek selera zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jajka, odciśnięte bułki oraz orzechy ziemne. Wlać 0,5 szklanki wywaru pozostałego z gotowania mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie razem wszystko wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha można dolać jeszcze trochę wywaru. Masę mięsną przełożyć do podłużnych foremek. Piec do 1,5 godziny w 160 - 180 st. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Komentarze