Orzech laskowy to doskonały dodatek do sałatek, składnik wypieków oraz baza do nalewek. Pasują zarówno do dań słodkich i do wytrawnych przekąsek. Nie raz były podstawą do popularnych komunijnych ciasteczek – orzeszków. Orzechy laskowe doskonale smakują z żurawiną, jabłkami, gruszkami i czekoladą.

Orzech laskowy – właściwości zdrowotne

Orzechy laskowe to bogate źródło witamin i mikroelementów. Zawarta w nich witamina E jest odpowiedzialna za zdrowy wygląd włosów, cery i paznokci. Dlatego często określa się ją witaminą młodości, a także widzi w składzie popularnych kosmetyków. Kolejnym elementem jest witamina B, która pomaga w walce ze stresem. Orzechy laskowe znane są z obniżania tak zwanego „złego” cholesterolu. Zawierają potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają walkę z nadprogramowymi kilogramami. Udowodniono, że korzystnie wpływają na pracę mózgu i wspierają procesy myślowe. Obecny w orzechu laskowym potas obniża ciśnienie, a wapń i fosfor wzmacnia kości. Dodając olej laskowy do sałatki, wyeliminujesz zmęczenie.

Orzech laskowy – owoc o wielu zastosowaniach

Orzech laskowy botanicznie należy do grupy jadalnych owoców leszczyny. Najwięcej upraw prowadzi się we Włoszech, w Turcji, w Stanach Zjednoczonych, w rejonie Kaukazu i Azji Mniejszej. Nie ustępują im Chiny, Kazachstan, Grecja i Francja. Właśnie we Włoszech produkowany jest najbardziej znany krem orzechowo-czekolady, a we Francji popularna pralina z Lyon. Smak domowego chleba na zakwasie zostanie wzbogacony przez dodanie orzecha laskowego. Stanie się także podstawą do nalewki wytwarzanej w podobny sposób jak alkohol z orzechów włoskich.

W galerii zebraliśmy przepisy z orzechem laskowym. Keks orzechowy będzie idealną propozycją dla łasuchów lubiących zwarte ciasta bez kremów i mas.  Dzieci ucieszą się na widok ciast inspirowanych popularnymi batonikami, a domowi piekarze dorzucą garść orzechów laskowych do ciasta chlebowego. Ciekawostką będzie deser piernikowo-orzechowy, który swoim smakiem i zapachem przywołuje myśli o  świętach Bożego Narodzenia. Mniej znanym przykładem na zastosowanie orzechów laskowych są pierogi kakaowe z czekoladą. Przepis na kruche ciasteczka przełożone kremowym, orzechowym nadzieniem określanym jako orzeszki, nadal jest hitem wesel i imprez komunijnych.

Łakomczuchy także skuszą  się na ciasto kora orzechowa. Zrobione z dodatkiem brzoskwiń, galaretek i odrobiny spirytusu. Dla bardziej wymagających głodomorów przyda się przepis na spaghetti z brukselką i orzechami. Z dodatkiem boczku i sera danie jest jeszcze pożywniejsze i smaczniejsze. Posypka z chrupiącego orzecha laskowego będzie kontrastować z jędrną brukselką.

Orzechy laskowe idealnie podkreślają smak innych dań i łączą się nawet z nieoczywistymi składnikami, dlatego ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Jak uprażyć orzechy laskowe

W celu uniknięcia gorzkiego smaku zawartego w brązowej osłonce orzecha laskowego należy je uprażyć. Najszybszy i najkorzystniejszy efekt uzyska się wprost z piekarnika. Orzechy laskowe umieszczamy na blasze z papierem do pieczenia  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 °C. Pieczemy przez 5-7 minut lub do czasu, gdy zacznie unosić się słodki orzechowy zapach. Następnie wyjmujemy blachę i umieszczamy orzechy na ściereczce lub ręczniku papierowym. Zawijamy i energicznie potrząsamy, aż z orzechów zejdzie gorzka, brązowa skórka. Tak przygotowany orzech laskowy nadają się do sałatek, kremów lub ciast.