Oryginalny i bardzo smaczny vege pasztet. Przy użyciu blendera robi się go w kilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na jedną podłużną foremkę:
20 dag ciecierzycy (cieciorki)
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
3 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
świeżo starty pieprz
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
ziarna słonecznika do posypania
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia obgotować ją ok 30-40 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Odstawiamy i studzimy.
3. Pomidory wyciągamy z oleju, odmierzamy 1/2 szklanki.
4. Do miski dajemy wszystkie składniki, nie używamy soli, bo pomidory z zalewy są wystarczająco słone. Za pomocą blendera, wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Zapiekamy w tem. 175 C, przez ok. 50 minut.
Komentarze