Pasztet z żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Świąteczna wersja pasztetu z dodatkiem żurawiny.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki- proporcja na 2 małe foremki:

    30 dag wątróbki drobiowej

    50 dag piersi indyczej

    60 dag boczku surowego

    średnia cebula

    olej

    3 ząbki czosnku

    pół łyżeczki gałki muszkatołowej tartej

    liść laurowy, ziele angielskie

    2 jajka

    3 łyżki gęstej śmietany

    3 łyżki tartej bułki

    Sól, pieprz

    15 dag suszonej żurawiny

    Dodatki do podania: chrzan tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę moczymy 2 godziny w wodzie z mlekiem i oczyszczamy z błon i włókien. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy ok. 15 minut, w trakcie dodajemy sól pieprz. Odstawiamy do wystudzenia. Osobno na oleju zesmażamy 1 cebule pokrojoną w kostkę .

    Boczek surowy i mięso drobiowe gotujemy ok. 30 minut w wodzie z solą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Po wystudzeniu kroimy w mniejsze kawałki
  • 2. Wystudzone wątróbki i zesmażoną cebulę miksujemy w malakserze, tak samo robimy z mięsem. Można dodać ok 100 ml wywaru mięsnego, aby masa nie była zbyt sucha. Zmiksowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy bułkę tartą, surowe jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową , sól, pieprz do smaku i wyrabiamy dość długo łyżką aby dobrze połączyć wszystkie składniki i przyprawy. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę .
  • 3. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy . Pieczemy 70 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.

Porady

Najlepiej podać z chrzanem tartym, żurawina lub konfiturą z cebuli., Pasztet świąteczny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować