Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę moczymy 2 godziny w wodzie z mlekiem i oczyszczamy z błon i włókien. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy ok. 15 minut, w trakcie dodajemy sól pieprz. Odstawiamy do wystudzenia. Osobno na oleju zesmażamy 1 cebule pokrojoną w kostkę .
Boczek surowy i mięso drobiowe gotujemy ok. 30 minut w wodzie z solą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Po wystudzeniu kroimy w mniejsze kawałki
2.Wystudzone wątróbki i zesmażoną cebulę miksujemy w malakserze, tak samo robimy z mięsem. Można dodać ok 100 ml wywaru mięsnego, aby masa nie była zbyt sucha. Zmiksowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy bułkę tartą, surowe jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową , sól, pieprz do smaku i wyrabiamy dość długo łyżką aby dobrze połączyć wszystkie składniki i przyprawy. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę .
3.Tak przygotowaną masę przekładamy do formy . Pieczemy 70 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.
Porady
Najlepiej podać z chrzanem tartym, żurawina lub konfiturą z cebuli., Pasztet świąteczny
Komentarze