PASZTET Z ŻURAWINĄ

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Po raz pierwszy odważyłam się upiec pasztet z żurawiną wyszedł znakomity.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kaczka
    20 dkg surowego tłustego boczku
    20 dkg wątróbki drobiowej
    2 bułki
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    mały seler
    4 jajka
    łyżka masła
    sól pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa
    30 dkg żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę i wątróbkę płuczemy, wkładamy do garnka i gotujemy, po zebraniu szumowin dodajemy warzywa 1 cebulę przypalona na ogniu, 2 ząbki czosnku, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Gdy mięso z kaczki jest już ugotowane wyjmujemy z wywaru razem z warzywami i studzimy. Z samego wierzchu wywaru zbieramy delikatnie tłuszcz i zalewamy nim bułki.
  • 3. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą
  • 4. Kiedy mięso wystygnie oddzielamy je od kości i przekręcamy przez maszynkę do mięsa razem z warzywami boczkiem i 1 świeżą cebulą.
  • 5. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wbijamy 3 żółtka i bułkę namoczoną w tłuszczu z rosołu, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i odcedzoną żurawinę.
  • 6. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wkładamy mięso dobrze ugniatając, pieczemy przez około 45 minut w temp 180°

Porady

Do naszego pasztetu oprócz żurawiny możemy dodać także suszone morele

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować