Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę i wątróbkę płuczemy, wkładamy do garnka i gotujemy, po zebraniu szumowin dodajemy warzywa 1 cebulę przypalona na ogniu, 2 ząbki czosnku, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
2.Gdy mięso z kaczki jest już ugotowane wyjmujemy z wywaru razem z warzywami i studzimy. Z samego wierzchu wywaru zbieramy delikatnie tłuszcz i zalewamy nim bułki.
3.Żurawinę zalewamy ciepłą wodą
4.Kiedy mięso wystygnie oddzielamy je od kości i przekręcamy przez maszynkę do mięsa razem z warzywami boczkiem i 1 świeżą cebulą.
5.Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wbijamy 3 żółtka i bułkę namoczoną w tłuszczu z rosołu, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i odcedzoną żurawinę.
6.Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wkładamy mięso dobrze ugniatając, pieczemy przez około 45 minut w temp 180°
Porady
Do naszego pasztetu oprócz żurawiny możemy dodać także suszone morele
Komentarze