Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Idealna przystawka do barszczu.

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki pszennej
    pół szklanki śmietany 18%
    125 g margaryny
    25 g drożdży

    Farsz:

    600 g pieczarek
    cebula
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przystawki Paszteciki

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach.

    Cebulę kroimy w kosteczkę.

    Podsmażamy je na łyżce oleju do momentu aż woda wyparuje z pieczarek.

    Doprawiamy do smaku.

    Na koniec, gdy już wyłączymy ogień, dodajemy jajko i energicznie mieszamy aż się zetnie.

    Farsz odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie.

    Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Rowałkowujemy je i wycinamy kółka o średnicy ok. 5 cm.

    W połowie możemy powycinać ozdobne otwory, np. grzybki albo gwiazdki.

    Na całe kółka nakładamy po łyżeczce farszu,

    Przykrywamy ciastem otworem.

    Zlepiamy boki i przygniatamy je widelcem.
  • Paszteciki z pieczarkami 3. Paszteciki pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

    Podajemy z barszczem grzybowym lub czerwonym.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować