Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.
Do mąki dodajemy roztarte drożdże,sól,jajka i rozpuszczone masło,następnie zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
2.Cebulę obieramy i drobno kroimy.Pieczarki obieramy,płuczemy,dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy.Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju,staramy się odparować cały płyn.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
3.Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt,następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki,rolujemy i kroimy roladki.
4.Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
5.Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.
Komentarze