Paszteciki z pieczarkami

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.Są mięciutkie i pyszne.Idealne na świąteczny stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    3 szklanki mąki pszennej
    10 dag masła lub margaryny

    Farsz:
    50 dag pieczarek
    1 cebula
    olej
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Przekąski

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.
    Do mąki dodajemy roztarte drożdże,sól,jajka i rozpuszczone masło,następnie zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
  • Pieczarki. 2. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Pieczarki obieramy,płuczemy,dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy.Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju,staramy się odparować cały płyn.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
  • Formowanie. 3. Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt,następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki,rolujemy i kroimy roladki.
  • Do pieczenia. 4. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
  • Upieczone. 5. Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować