Pasta a'la pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.
2.Masło ucieramy mikserem, dodajemy zmielony twaróg i ucieramy razem przez chwilę. Przyprawiamy solą i białym pieprzem i dokładnie mieszamy.
3.Odkładamy 1/4 masy twarogowej. Do pozostałej części twarogu dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz białka jajek starte na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy.
4.Do odłożonego twarogu dodajemy kurkumę i żółtka przetarte przez sitko. Dokładnie mieszamy.
5.Sitko o średnicy 15 cm wyścielamy gazą, na gazę wykładamy białą masę i ugniatamy, formując w środku zagłębienie, w którym umieszczamy masę żółtą. Wyrównujemy powierzchnię, na wierzch zakładamy wystające części gazy, przykrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
6.Uformowaną masę twarogową wykładamy na talerz, zdejmujemy gazę i powierzchnię smarujemy za pomocą pędzelka cienką warstwą majonezu. Dekorujemy plasterkami ogórka i rzodkiewki oraz kiełkami.
Porady
Można zetrzeć cale jajka i dodać do całości sera wraz z cebulką, pomijając kurkumę. Wówczas przekrój tak uformowanej pasty będzie jednolity. Do ozdobienia można użyć dowolnych warzyw.
Komentarze