Pascha z zieloną herbatą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Wielkanocna pascha bez bakalii... za to z zieloną herbatą :)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 500 g tłustego twarogu
    - 100 g masła
    - 4 żółtka
    - 125 ml śmietany kremówki
    - 140 g cukru pudru
    - 2-3 łyżeczki zielonej japońskiej herbaty w proszku (Matcha)

    dodatkowo:
    - dwie doniczki o pojemności mniej więcej 250-280 ml
    - gaza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha z zieloną herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli dolewamy śmietanę. Masę przekładamy do garnka i ustawiamy na bardzo wolnym ogniu. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Do lekko przestudzonej masy dodajemy masło, a na końcu zmielony ser i zieloną herbatę. Dokładnie mieszamy.

    Namoczoną w wodzie gazą wykładamy doniczki (do wyłożenia można też użyć folii spożywczej). Do tak przygotowanych doniczek przekładamy masę, przykrywamy gazą lub folią. Na doniczkach ustawiamy małe talerzyki i dociążamy z góry czymś w miarę ciężkim. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy paschę na talerz i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielona herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować