Parówki w cieście z serem

4.5 (168 ocen)

Parówki w cieście z serem są niesamowicie pyszne i bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przysmak kojarzący się nam z dzieciństwem.

Składniki:

  • 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe
    2 i 1/2 szklanki mąki
    5 dag. drożdży
    10 dag. masła
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Parówki w cieście z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy drożdże, cukier, mieszamy i stawiamy w ciepłe miejsce na 3 minuty, żeby wyrosło.
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.
    Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia.
    Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut.
    Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować