Parówki z serem w drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewam do garnka, wkruszam drożdże, dodaje cukier, podgrzewam wsypuje połowę mąki, mieszam. Trzeba na chwilę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wsypać pozostałą mąkę dodać olej,sól,jajko roztrzepane za pomocą widelca.
Ciasto dobrze wyrobić
Z ciasta urywam kawałek i w dłoniach naciągam formując placuszek ok 0,5 cm, parówkę owijam plastrem sera i zawijam w drożdżowy krążek wierzch smaruje jajkiem, mężowi posypuje pieprzem cayenne , dla dzieci sa gładkie
.Tak przygotowane parówki układamy dość luźno na blaszce, ja układam na papierze do pieczenia ale można na blaszce posmarowanej olejem
Pieczemy w 180 st. C ok 25 min na złoty kolor.
Porady
polecam piecznie na papierze do pieczenia nie przywieraja nie sa tluste
Komentarze