PARÓWKI Z SEREM W DROŻDŻOWYM CIEŚCIE

4.5 (167 ocen)

  • 45 min

pyszne na ciepla kolacje i doskonale na zimno jako przekaska,dla meza posypyje cayenne dla dzieci gladkie

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży(daje rowne pol kostki)
    5 łyżek oleju
    3 łyżki cukru
    1/2 lyzeczki soli
    2 jajka

    Ciasta wystarcza na przygotowanie 18 parówek.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parówki z serem w drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewam do garnka, wkruszam drożdże, dodaje cukier, podgrzewam wsypuje połowę mąki, mieszam. Trzeba na chwilę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wsypać pozostałą mąkę dodać olej,sól,jajko roztrzepane za pomocą widelca.
    Ciasto dobrze wyrobić
    Z ciasta urywam kawałek i w dłoniach naciągam formując placuszek ok 0,5 cm, parówkę owijam plastrem sera i zawijam w drożdżowy krążek wierzch smaruje jajkiem, mężowi posypuje pieprzem cayenne , dla dzieci sa gładkie
    .Tak przygotowane parówki układamy dość luźno na blaszce, ja układam na papierze do pieczenia ale można na blaszce posmarowanej olejem

    Pieczemy w 180 st. C ok 25 min na złoty kolor.

Porady

polecam piecznie na papierze do pieczenia nie przywieraja nie sa tluste

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować