Parówki z serem w cieście drożdżowym

4.93 (152 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 6 parówek
    6 plastrów sera żółtego
    6 plastrów boczku
    250g mąki
    1/2 szklanki mleka
    25g drożdży świeżych
    1,5 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko + białko do smarowania
    sezam do pozypania
Wystaw ocenę:

4.93 (152 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Parówki z serem w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować