Paprykowo - czosnkowy kurczak z ziemniaczkami i zielonymi szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjną surówkę możemy zastąpić zielonymi szparagami, dzięki czemu danie nie będzie już takie zwyczajne. Czas przygotowania ok 75 min z pieczeniem, natomiast mięso najlepiej zamarynować min 2 godziny przed pieczeniem.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób:
    - 4 pałki z kurczaka,
    - 4 średnie ziemniaki,
    - opakowanie szparagi zielonej,
    - sól do osolenia ziemniaków

    Marynata:
    - 2 łyżki oleju,
    - 2 łyżki sosu sojowego,
    - łyżeczka papryki ostrej mielonej,
    - pół łyżeczki mielonej papryczki chili,
    - 3 pokrojone ząbki czosnku,
    - szczypta ziół prowansalskich,
    - łyżka koncentratu pomidorowego

    Worek do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykowo - czosnkowy kurczak z ziemniaczkami i zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka marynujemy min 2 godziny. Przekładamy do woreczka i pieczemy ok 75 min w temperaturze 180 stopni.

    Między czasie w osolonej wodzie gotujemy w całości obrane ziemniaki oraz szparagi.

    Jak gotować szparagi?
    Odcinamy ok 2 cm twardej końcówki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 8 min na małym ogniu. Najlepiej jednak smakują gotowane na parze.

    Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki, i układamy estetycznie na talerzu wraz z gotowym kurczakiem oraz szparagami - jak na zdjęciu.

Porady

Do marynaty można dodać łyżeczkę miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować