PAPRYKA KONSERWOWA

4.49 (159 ocen)

  • 2 godz.

Papryka konserwowa to jeden z moich ulubionych przetworów. Robi się ją łatwo i szybko a zjadać można w różnej postaci. Pasuje do obiadu, do kanapek, jako dodatek do sałatek lub po prostu jako przystawka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2,5 kg papryki (mogą być różne kolory)
    - 1 szklanka 10 % octu
    - 1 szklanka cukru
    - sól
    - kilka cebul
    - ziele angielskie
    - gorczyca biała
    - listki laurowe
    - pieprz czarny ziarenka
    - olej rzepakowy

Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę oczyść, pokrój, posól i odstaw na około 1 godzinę, aby zmiękła. Cebulę obierz i pokrój na talarki.
  • 2. 2. Przygotuj zalewę: 3 szklanki wody, 1 szklankę octu 10%, 1 szklankę cukru i 1 łyżkę soli zagotuj i przestudź.
  • 3. 3. Do słoika włóż 1 talarek cebuli, 3 ziarenka ziela angielskiego, ćwierć łyżeczki gorczycy, 1 średni listek laurowy oraz 6 ziarenek pieprzu czarnego.
  • 4. 4. Następnie włóż do słoika paprykę układając ją dość ciasno i zalej zalewą. Dodatkowo do każdego słoika wlej 1 łyżeczkę oleju rzepakowego.
  • 5. 5. Zakręć słoiki i pasteryzuj 15-20 min (duże słoiki 25 min).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować