papryka faszerowana amarantusem

4.5 (153 ocen)

  • 15 min

Lekkie i aromatyczne danie. Do tego bardzo zdrowe. Pachnie bardzo kusząco, smakuje jeszcze lepiej.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 papryki żółte
    20g amarantusa
    3 pieczarki
    cebula
    garść fasolki szparagowej
    ser feta
    50g czerwonej soczewicy
    sól, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amarantus najlepiej ugotować tak, żeby zalać go wodą, 1 cm ponad jego powierzchnię. Gotować, aż cały osiądzie na dno, około 15-20 minut. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki, cebulę i fasolkę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości. Warzywa możemy lekko posolić. Gdy już wszystko będzie gotowe, mieszamy amarantus z warzywami i soczewicą, przyprawiamy solą i ostrą papryką. Papryki dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Na sam koniec możemy dodać ser fetę. A jeśli nie chcemy, żeby ser nam się przypiekł, możemy pokroić fetę w kostki i dodać do nadzienia.

Porady

Jeżeli nie macie amarantusa możecie równie dobrze użyć kaszy jaglanej lub kuskusu. Danie będzie równie wartościowe i smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować