Papryka faszerowana amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Amarantus najlepiej ugotować tak, żeby zalać go wodą, 1 cm ponad jego powierzchnię. Gotować, aż cały osiądzie na dno, około 15-20 minut. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki, cebulę i fasolkę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości. Warzywa możemy lekko posolić. Gdy już wszystko będzie gotowe, mieszamy amarantus z warzywami i soczewicą, przyprawiamy solą i ostrą papryką. Papryki dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Na sam koniec możemy dodać ser fetę. A jeśli nie chcemy, żeby ser nam się przypiekł, możemy pokroić fetę w kostki i dodać do nadzienia.
Porady
Jeżeli nie macie amarantusa możecie równie dobrze użyć kaszy jaglanej lub kuskusu. Danie będzie równie wartościowe i smaczne.
Komentarze