Pączki parzone

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten bardzo mnie zadziwił, ciasto jest tak delikatne i puszyste, a paczki smakują wybornie. Kto jeszcze nie próbował tego przepisu musi koniecznie bo zachwyci nim domowników. Z przepisu nie wychodzi dużo pączków bo około 12-15 zależy jak duże będziecie robić, więc warto wykonać ciasto w podw

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    10 dag cukru
    10 dag masła
    6 żółtek
    szklanka mleka
    3 dag drożdży
    cukier waniliowy (16 g)
    5 dag smażonej skórki pomarańczowej ( niekoniecznie)
    słoik konfitur lub marmolady
    olej lub smalec do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki parzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Pozostałe gotujemy, aż do zawrzenia i zalewamy nim pół szklanki mąki ,dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną mąkę dokładnie rozrabiamy z drożdżami ( ja zrobiłam to mikserem) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodajemy wraz z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz drobno posiekana skórką i mąką do wyrośniętego rozczynu dokładnie wyrabiamy ciasto. Ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 3. Formujemy paczki, w środek każdej wkładamy łyżeczkę marmolady lub konfitury, uformowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować