Niektórzy pieką ją na Boże Narodzenie inni zaś na Wielkanoc. Ja tam bym mogła jeść ją codziennie. Rodzaj użytego splotu to warkocz sześciokątny, by ładnie wyszedł po upieczeniu należy luźno go zaplatać.
Mini chałka do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, wlewamy do miski dodajemy jajko, drożdże, cukier, mąkę oraz sól. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 1 h by wyrosło. Po tym czasie dzielimy na 6 lub 12 części, z każdą rolujemy do otrzymania wałeczka i składamy plecionkę. Rozkładamy pasma tak by po obydwu stronach były po 3 wałeczki, zawijamy do środka pierwsze zewnętrzne pasmo z jednej strony, następnie kolejne z przeciwnej strony. I tak aż do zakończenia plecionki. Chałki układamy na wyłożonej papierem blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Żółtko rozrabiamy z mlekiem, smarujemy nim wyrośniętą już chałkę. Pieczemy w 180 C około 20 minut lub gdy będzie już złocista, można też sprawdzić lekko stukając od dołu, gdy wydaje głuchy dźwięk jest na pewno upieczona.
Komentarze