Pączki bez smażenia

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Odchudzona wersja pączków :), wspaniałe puszyste i wodzą człowieka na pokuszenie, żeby sięgnąć po następnego.... Przepis banalnie prosty, kochani wypróbujcie koniecznie, bo czas karnawału powinien być słodki!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 40 sztuk, wykrawałam kółkiem o średnicy 5-6 cm:

    - 50 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
    - 5 dag świeżych drożdży
    - 18 dag roztopionego ciepłego masła
    - 3 jaja
    - 5 łyżek cukru
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 szklanki ciepłego mleka

    Lukier:

    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki

    Dodatkowo:

    - dżem lub marmolada do nadziewania pączków
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki bez smażenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuszczamy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Jajka w całości ubijamy widelcem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy z resztą składników. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50-60 minut.

    2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, przyciskami dłońmi tworząc koło, grubość ciasta powinna mieć ok 1 cm. Wykrawamy kółeczka, rozciągamy każde delikatnie, nadziewamy dżemem, dokładnie sklejamy i formujemy zgrabną kulkę. Gotowe pączki układamy w przygotowanych papierowych lub silikonowych papilotkach. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35-40 minut.

    3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować