Oszczędne faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tłusty czwartek tuż tuż. Pora więc rozpocząć ,,tłuste" pieczenie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    3 żółtka
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli
    1/2 szklanki kwaśnego mleka
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Oszczędne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, moża dodać więcej mąki.
  • 2. Następnie cienko je rozwałkowuj, pokrój w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrób przecięcie i przełóż jeden koniec paska.

    Gotowe faworki smaż na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
  • 3. Po wyjściu osusz je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować