Ogórki słodko-kwaśne z curry

4.49 (196 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Już na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym posmakiem curry.Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę.Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (na 5 słoików po 450ml)
    1,5 kg ogórków gruntowych
    2 litry wody
    1/2 szklanki soli morskiej
    ziele angielskie
    ziarna pieprzu
    po łyżeczce gorczycy do każdego słoika
    po jednym listku laurowym do słoika

    zalewa:
    1 szklanka octu
    2,5 szklanki cukru
    5 szklanek wody
    2 łyżeczki curry
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki słodko-kwaśne z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki słodko-kwaśne z curry 1. Słoiki i nakrętki sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez 20 minut.

    Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i tniemy ze skórą na dość cienkie plasterki.
  • Ogórki słodko-kwaśne z curry 2. 2 litry wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewamy ogórki na 2 godziny.
  • Ogórki słodko-kwaśne z curry 3. Odlewamy wodę, a ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy oraz listek laurowy. Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.
  • Ogórki słodko-kwaśne z curry 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem, curry i octem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków. Zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia wieczkiem do dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Konserwowe ogórki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować