• Ogórki Korniszony Helenki

    Dodane przez: Konto nieaktywne

  • dobre do sałatek

  • Składniki

    ZALEWA:

    1 szklanka octu
    8 szklanek wody
    12 czubatych łyżek cukru
    2 płaskie łyżki soli naturalnej
    DODATKOWO:
    ziarenka pieprzu i ziela, gorczyca,
    baldachimy kopru, chrzan, listek laurowy.
    czosnek po 1 ząbku na każdy słoik
    ogórki bezwzględnie świeże, dokładnie umyte ok 2-3 kg

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ogórki Korniszony - krok 1

    Ogórki ułożyć w sterylne słoiki, włożyć po baldachimie kopru, kawałek chrzanu, czosnek, listek laurowy, ziele, pieprz i gorczycę. Wodę, cukier, sól, ocet zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zamknąć i gotowe, kto woli można pasteryzować ale króciutko, tylko do zmiany koloru, aby nie zmiękły za bardzo. Do słoika przed pasteryzacją można dodać podgotowane plastry marchewki, ja nie dodaję.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Konto nieaktywne

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-28T15:58:43+02:00

600 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »