OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ

4.81 (196 ocen)

  • 5 godz.

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków.Ogórki kanapkowe są przepyszne!Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie.Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki, po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    4 kg. ogórków
    9 szklanek wody
    1 szklanka soli
    gorczyca
    kolendra
    ziele angielskie

    Składniki na słodko octową zalewę:
    4 szklanki octu 10%
    4 szklanki wody
    6 szklanek cukru
    1 łyżka kurkumy
Wystaw ocenę:

4.81 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe w słodko octowej zalewie z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki umyłam.
  • ogórki 2. Pokroiłam je w podłużne plastry.
  • ogórki 3. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
    Przestudziłam.
    Zalałam mieszanką ogórki.
    Odstawiłam na około 3 godziny.
  • ogórki 4. Po trzech godzinach odlałam sok który puściły.

    Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków.
    Im ciaśniej tym lepiej.
    Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,
    po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
  • ogórki 5. Do garnka wlałam składniki do zalewy.
    Wodę, ocet i cukier.
    Wsypałam łyżkę kurkumy.
    Zagotowałam.

    Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki.
  • ogórki 6. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut.
    Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor.
    Odstawiłam do ostygnięcia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować