ogórki kanapkowe z kurkumą

4.41 (170 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne ogóreczki

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    2 szkl wody
    1,5 szkl octu
    1,5 szkl cukru
    1 łyżka gorczycy
    1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
    10 kulek ziela angielskiego
    2 płaskie łyżki kurkumy
    2 liście laurowe
    1 płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.41 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy "na stojąco" w słoikach.
  • 2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na kolejne 5-10 minut zalewę pod przykryciem.
  • 3. Zalewę przecedzamy i zalewamy nią ogórki.
  • 4. Szczelnie zamykamy słoiki, i wkładamy do garnka na dnie którego rozkładamy ściereczkę. Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody.
  • 5. Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka; układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować