Nieopierzone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę kroimy na kostkę i lekko sparzamy w gorącej wodzie.
2. Cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy na maśle.
3. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany ryż, kapustę, przesmażoną cebulkę, jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i pietruszką.
4. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
5. Formujemy nasze gołąbki według uznania (większe, mniejsze).
6.Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy nasze gołąbki z każdej strony (nie za długo).
7. W między czasie przyrządzamy nasz sos. Mieszamy dokładnie przecier z wodą (ilość wody zależy od nas tzn, od tego jak gęsty chcemy mieć sos). Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
8. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy naszym sosem pomidorowym.
9. Gołąbki dusimy pod przykryciem 30-40 min.
10. Smacznego !!!
Porady
Do gołąbków możemy dodać trochę bułki tartej wtedy staną się one bardziej soczyste.
Komentarze