Nieopierzone gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo fajny przepis na jedno z ulubionych dań Polaków czyli gołąbki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
    2 woreczki ryżu
    1 jajko
    pół główki białej kapusty
    mała cebula
    sól, pieprz, majeranek, pietruszka, czosnek
    masło
    do sosu pomidorowego:
    przecier pomidorowy
    woda
    sól, pieprz, zioła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nieopierzone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę kroimy na kostkę i lekko sparzamy w gorącej wodzie.
    2. Cebulę kroimy na drobną kostkę i smażymy na maśle.
    3. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany ryż, kapustę, przesmażoną cebulkę, jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i pietruszką.
    4. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
    5. Formujemy nasze gołąbki według uznania (większe, mniejsze).
    6.Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy nasze gołąbki z każdej strony (nie za długo).
    7. W między czasie przyrządzamy nasz sos. Mieszamy dokładnie przecier z wodą (ilość wody zależy od nas tzn, od tego jak gęsty chcemy mieć sos). Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
    8. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy naszym sosem pomidorowym.
    9. Gołąbki dusimy pod przykryciem 30-40 min.
    10. Smacznego !!!

Porady

Do gołąbków możemy dodać trochę bułki tartej wtedy staną się one bardziej soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować