Gołąbki

4.97 (181 ocen)

Cała moja rodzina je uwielbia. U mnie najczęściej są tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem bo innych moje dzieci nie lubią.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    Farsz:
    200 g ryżu
    80 dag mielonego mięsa
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz

    Sos pomidorowy:
    2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    łyżka śmietany
    natka pietruszki




Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cen8ut 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy. W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety.

  • image-0fqk0fr 2. W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie. po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły. Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami vegety. Gołąbki gotujemy około 1,5 godziny aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Wodę mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować