Niedzielny torcik dla córeczek

5 (176 ocen)

Moje córcie bardzo się domagały jakiegoś torcika i galaretki więc połączyłam obie te rzeczy i zaserwowałam taki torcik, smakował całej rodzince a dziewczynki stwierdziły,ze jest piękny:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1 łyżka kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    4 połówki brzoskwiń z puszki
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżeczka cukru pudru

    Dodatkowo:

    3 połówki brzoskwiń z syropu
    1 galaretka brzoskwiniowa
    20 g czekolady
    ¼ szklanki syropu z brzoskwiń


    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty

Niedzielny torcik dla córeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25kj7is 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok
  • image-0aw6jmw 2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
  • image-0isfpbw 3. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
  • image-0291dt4 4. Brzoskwinie zblednować na gładko. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Ostudzić i dodać do musu z brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i odłożyć do lodówki.
  • image-1jmtlq0 5. Następnie kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Z lodówki wyjąć mus i po łyżce dodawać do śmietanki cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach.
  • image-14lgu4m 6. Wykonanie: Na talerz położyć pierwszy krążek biszkopta. Nasączyć go syropem z brzoskwiń. Owoce pokroić w dużą kostkę i wyłożyć na biszkopt.
  • image-1lgmmik 7. Następnie delikatnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić na 20 min do lodówki. Potem położyć drugi krążek ciasta, nasączyć.
  • image-0sfw138 8. Wylać masę z brzoskwiniami i delikatnie wyrównać. Odstawić do lodówki na 6-7 godzin. Przed podaniem udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować