Torcik księżniczka dla mojej wnusi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten torcik zrobiłam na 2 urodzinki mojej wnuczki.
Torcik ładnie się prezentował,był smaczny a radość wnuczki była tak duża że wynagrodziła cało kształt pracy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    mąka tortowa 1,5 szkl,
    mąka ziemniaczana 2/4 szkl,
    jajka 7 szt,
    cukier 1 szkl,
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta,

    Gotowa masa malinowa 1 op,
    śmietana kremówka 30 % 500 ml,

    Krem śmietankowy ;
    śmietana 30 % 1,5 litra,
    śmietan fix 6 op,
    żelatyna 2 łyżeczki rozpuszczona w 1/4 ml gorącej wody,

    Dodatkowo;
    Wiórki kokosowe 100 g,
    dżem 1 słoik,
    koraliki cukrowe,
    kwiatuszki,
    lalka barbie,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Biszkopty Dżemy

Torcik księżniczka dla mojej wnusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik księżniczka dla mojej wnusi 1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy na sztywną puszystą masę ze szczyptą soli.
    Na koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka na przemian z cukrem.
    Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Do masy jajecznej przesiewny mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
    Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45 minut a (najlepiej do suchego patyczaka). Po upieczeniu biszkopt studzimy.

    Rada:
    Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.

    W wystudzonym biszkopcie na środku wycinamy otwór abyśmy mogli włożyć lalkę barbie.
    Po wycięciu biszkopt kroimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy sokiem pomarańczowym.
    Spód biszkoptu układamy na paterze smarujemy dżemem (smak jaki kto lubi ). Następnie nakładamy krem malinowy - gotowy krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu.
    Nakładamy drugi blat, smarujemy kajmakową masą krówkową.
    Na masę nakładamy wcześniej przygotowany krem śmietankowy.
    Nakładamy trzeci blat.
    W środek wkładamy lalkę i dekorujemy tort. Sukienkę wypełniamy kremem śmietankowym i malinowym.
    Dekorujemy koralikami, kwiatkami, a boki obkładamy kremem śmietankowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.

    Krem śmietankowy:
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania oczywiście cały czas ubijając dodajemy śmietan fixy.

Porady

Nogi lalki należy wyciągnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiórki kokosowe Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować