Nadziewane a'la śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości.
Odlewamy wodę spod ziemniaków, i studzimy ziemniaki
2.Zimne ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki wyrównujemy, dzielimy na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok na resztę ziemniaków.
3.W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną- tyle by była na równi z resztą części ziemniaków. Wyrobić jędrne ciasto.
4.Mięso przesmażamy na patelni z odrobiną oleju,bezpośrednio na mięso ścieramy na tarce o grubych oczach marchew i pietruszkę. Smażymy ok 15 minut.Odstawiamy do ostygnięcia
5.Gdy mięso ostygnie dodajemy przyprawy i jajko, mieszamy.
6.Odrywamy większy kawałek ciasta z ziemniaków, tworzymy kulkę i spłaszczamy, na środek nakładamy mięsny farsz i zlepiamy formując kulkę.
7.Tak powstałe kluski gotujemy w osolonej wodzie ok.5-7minut.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
Tak przygotowaną cebulą polewamy kluski
Komentarze