Mus dyniowo jabłkowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Taki mus jest idealny do naleśników.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 2 kg dyni (wydrążonej i obranej)
    - 2 kg jabłek
    - goździki lub cynamon
    - szklanka przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Przetwory Musy

Mus dyniowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia pokrojona w kostkę 1. Dynię kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i na małym ogniu gotujemy kilka godzin bez przykrycia aż się rozpadnie. Można przyspieszyć cały proces posługując się blenderem.
  • Jabłka pokrojone w kostkę 2. Jabłka myjemy, obieramy i postępujemy identycznie jak z dynią.
  • Gotowy mus 3. Kiedy już oba składniki się rozpadną, łączymy je i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka, można jeszcze trochę pogotować. Jeśli zaś nie uzyskaliśmy jednolitej masy, można pomóc sobie blenderem. Dodajemy do musu goździki lub cynamon, co kto lubi i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy mus do wyparzonych słoików (mi wyszło z takiej ilości 8 słoików po około 350 ml) i pasteryzujemy 15 minut. Uwaga: taki mus świetnie nadaje się do naleśników, na zimno do kanapek, a także na gorąco do ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować