Mus dyniowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i na małym ogniu gotujemy kilka godzin bez przykrycia aż się rozpadnie. Można przyspieszyć cały proces posługując się blenderem.
2.Jabłka myjemy, obieramy i postępujemy identycznie jak z dynią.
3.Kiedy już oba składniki się rozpadną, łączymy je i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka, można jeszcze trochę pogotować. Jeśli zaś nie uzyskaliśmy jednolitej masy, można pomóc sobie blenderem. Dodajemy do musu goździki lub cynamon, co kto lubi i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy mus do wyparzonych słoików (mi wyszło z takiej ilości 8 słoików po około 350 ml) i pasteryzujemy 15 minut. Uwaga: taki mus świetnie nadaje się do naleśników, na zimno do kanapek, a także na gorąco do ryżu.
Komentarze