• 1 godz. 30 min

W zapiekance serwowanej przez znajomych z Grecji zakochałam się od pierwszego kęsa. Przepis jest odwzorowaniem tamtego smaku

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g mielonej jagnięciny, 1 bakłażan, 3-4 średniej wielkości ziemniaki, 2 średnie pomidory lub 1 duży, około 220 g sera feta, 100 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 4łyżki mąki, 5 łyżek masła, 1,5 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano, szczypta cynamonu, tłuszcz do smażenia (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Moussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w talarki o grubości około 5 mm. Bakłażana pokroić w 0,5 cm plastry, obficie nasolić z obu stron i odstawić na około 25 minut, aby puścił gorzki sok. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry jak ziemniaka, pamiętając o usunięciu twardej części.
  • 2. Bakłażany opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Smażyć na złoto z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osączyć. Na tłuszcz pozostały z przesmażania bakłażanów wrzucić mięso, doprawić niewielką ilością soli, pieprzem i cynamonem. Zrumienić mięso, dorzucić rozgnieciony i posiekany czosnek, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić około 10 minut. Doprawić oregano i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić kolejne 5 minut, po czym zdjąć z ognia żeby przestygło.
  • 3. Dno formy do pieczenia pokryć cienką warstwą tłuszczu, pookładać ziemniaki, posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć 1/3 mięsa (cienka warstwa), posypać rozkruszoną fetą (1/3 ilości). Następną warstwą są pomidory, dalej kolejne 1/3 mięsa, feta i bakłażany. Ostatnią porcją mięsa pokryć bakłażany, posypać pozostałym serem. Ustawić piekarnik na 180 - 200 stopni.
  • 4. Czas na beszamel. W rondelku rozgrzać masło, wsypać mąkę i przesmażyć chwilkę, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zezłocić mąkę, i wlewać zimne mleko, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Nie przerywając mieszania doprowadzić sos do wrzenia, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Rozprowadzić na zapiekance.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25-30 minut, aż beszamel nabierze złotobrązowego koloru. Podawać gorące.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na upieczenie moussaki w naczyniu 28x22 cm. Ja swoją upiekłam w blasze z grubym dnem, ale najlepiej zrobić to w ceramicznym naczyniu: dużym lub kilku mniejszych. Podczas doprawiania mięsa należy ostrożnie postępować ze solą - ser odda część swojej soli do potrawy. Jeżeli zostanie nam zapiekanka, można ją przechowywać w lodówce (max 1 dzień) lub zamrozić - nie wpłynie to na smak po odgrzaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować