Moussaka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Grecka zapiekanka. Podaje się ją również w Bułgarii i Turcji.

  • 25 min

Składniki:

  • • 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
    • 2 małe bakłażany
    • 8 ziemniaków
    • 8 średnich pomidorów (lub 1 szkl. przecieru pomidorowego w kartoniku i puszka krojonych pomidorów)
    • 1 duża cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 liście laurowe
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 3 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżeczki oregano
    • 100 ml białego wina
    • sól, pieprz
    • mąka do obtoczenia bakłażanów
    • oliwa z oliwek


    Beszamel
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1 żółtko
    • gałka muszkatołowa
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3-5 łyżek ostrego sera (ja użyłam cheedara)
    • sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Moussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy. Wkładamy do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny. Obieramy i kroimy na plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy. Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany. Potem układamy drugą warstwę bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać co najmniej 5 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę – bardzo gorąca będzie się rozpadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować