Moussaka

  • wyświetlono: 399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Warta polecenia grecka zapiekanka !

karinzgr

Składniki

2 spore cukinie (ok.800g)
500g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
3 suszone pomidory z zalewy
1 chilli
szczypta suszonego oregano
1 liść laurowy
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kora cynamonowa (lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu)
2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonej szałwii
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 ziemniaki
50g masła
50g mąki
400ml mleka
80g sera żółtego
gałka muszkatołowa
1 jajko
oliwa do smażenia
1 łyżka mąki do zagęszczenia mięsa (opcjonalnie)
sól (u mnie czosnkowa)
pieprz (u mnie cytrynowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Moussaka

  • smażenie1. Na gorącej patelni smażymy mięso do ścięcia się białka. Nie dodajemy tłuszczu, bo mięso samo w sobie puści tłuszcz. Smażymy rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Gdy mięso nie jest już czerwone dodajemy cebulę, czosnek, korę cynamonu, listek laurowy i papryczkę chilli (bez pestek). Ewentualnie można dodać troszkę oliwy. Smażymy całość ok. 5 minut.
  • smażenie2. Doprawiamy mięso oregano, natką pietruszki, szałwią i słodką papryką. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.
  • z dodatkiem wina3. Podlewamy winem i przykrywamy. Dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i wyjmujemy korę i listek. Dodajemy koncentrat, pokrojone suszone pomidory i redukujemy całość. Pod koniec możemy dodać łyżkę mąki, żeby zagęścić sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • smażenie cukinii4. Cukinię oczyścić i pokroić w plastry ok. 5 mm. Obsmażyć na patelni.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na 1cm plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • warstwowe ułożenie5. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę cukinii, połowę mięsa, znów cukinię, pozostałe mięso, plastry ziemniaka i resztę cukinii.
  • sos6. Ser żółty ścieramy na tarce, a jajko ubijamy na puszystą masę.

    W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę robiąc jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją stopniowo dodawanym mlekiem. Cały czas mieszając dodajemy połowę startego sera i ścieramy gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki i kremowy.
  • sos7. Zdejmujemy ognia, doprawiamy solą i pieprzem oraz energicznie mieszając stopniowo dodajemy ubite jajko.
  • przed pieczeniem8. Gotowym sosem polewamy zapiekankę kilka razy potrząsając, żeby sos wszędzie doszedł. Wierzch posypujemy resztą sera i układamy parę listków natki pietruszki.
    Wstawiamy do nagrzanego do 190st. piekarnika i pieczemy 40-50 minut aż góra się zrumieni.
  • po upieczeniu9. Po wyciągnięciu odstawiamy na kilka minut do zespolenia się zapiekanki.
    Smacznego !

Porady

*Zamiast cukinii możemy dodać bakłażana (którego wcześniej należałoby nasolić, żeby wyzbyć się goryczki)
* Cukinię możemy pokroić również wzdłuż.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mieloneCukiniamoussakakonkurs_zapiekanki2grecka zapiekankazapiekanka z cukinią

Komentarze

Podobne przepisy

Golonka soczysta i mięciutka

Dodane przez: kasiac

Golonka soczysta i mięciutka

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne, delikatne i soczyste...

ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM...

Kopytka zapiekane z mięsem mielonym...

Brokuły w mielonym

Dodane przez: czarrna

Brokuły w mielonym

Efektowne pulpety :)

Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

Dodane przez: smak i uczucie

Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem

Bardzo smaczna i syta. Można ją...

Pierś z kurczaka w majonezie

Dodane przez: Cukiereczek

Pierś z kurczaka w majonezie

Dzięki marynowaniu piersi z kurczaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE