Misiowy tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawie wygląda, smakuje wspaniale i na pewno zrobi ogromne wrażenie na gościach. Jestem mamą trójki dzieci i zawsze staram się aby ich urodziny były wyjątkowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    5-6 dużych schłodzonych jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 stołowa łyżka octu
    3 łyżki oleju
    5 łyżek kakao

    Masa
    budyń czekoladowy 3 opakowania
    600ml mleka
    10 łyżek cukru
    torebka cukru waniliowego
    250g masła

    Owoce do ozdobienia np. porzeczki, jagody ( nos, oczy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Misiowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt jasny
    Białka ubijamy z odrobiną soli ii dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni w okrągłej blaszce o średnicy ok. 24 cm.
    2. Biszkopt ciemny
    Wykonujemy w ten sam sposób dodając na koniec 5 łyżek kakao do wyrobionego ciasta.
    3. Masa
    Ugotować budyń czekoladowy według instrukcji na opakowaniu zachowując podane proporcje :
    3 opakowania budyniu, 600ml mleka, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy.
    Poczekać do całkowitego ostygnięcia budyniu. Następnie ostudzony budyń przekładamy do miski. Masło kroimy w kostki. Budyń miksujemy dodając kostki masła.
    4. Wykonanie
    Biszkopt jasny przekrawamy na 3 placki. To samo robimy z biszkoptem ciemnym.
    Na spód kładziemy krążek jasnego biszkoptu i smarujemy go masą, następnie kładziemy na to krążek ciemny, smarujemy masą i na górę kładziemy krążek jasny.
    Z pozostałego krążka jasnego wyciąć szklanką 4 kółka oraz z ciemnego 4 kółka, które będą przeznaczone na uszy i nos.
    Cały tort posmarować masą.
    Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
    Natomiast pozostałe dwa kółka przeznaczone na nos ułożyć na torcie i równieć posmarować pozostałą masą.
    Pozostałe resztki ciasta pokruszyć.
    Cały tort obsypujemy okruchami biszkoptu ciemnego, jasnymi okruszkami posypać wnętrze uszu, nos i oczy.
    Na oczy i nos możemy ułożyć porzeczki bądź jagody.

Porady

Aby tort nie był suchy, placki można przelać wodą z odrobiną soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować