Misiaczkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po 1/3 szkl cukru, a następnie dodajemy cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy żółtka i ubijamy do momentu aż wszystko zmieni się w żółtawy kolor. Następnie dodajemy mąkę , mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy, w taki sposób aby połączyło się w jedną całość. Biszkopt pieczemy około 20-25 min w nagrzanym piekarniku. Na mój tort potrzebowałam 2 takie biszkopty. Do drugiego biszkopta można dodać kakao, aby nadać mu czekoladowy smak.
2.2.Masa serkowo- śmietankowa: Śmietankę chłodzimy w lodówce około 1 godz, następnie ubijamy na puszystą pianę. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, ubijamy. Dodajemy serek oraz żelatynę, ubijamy. Gdy wszystko mamy już ubite, dodajemy pokrojone w kostkę owoce np. brzoskwinie. Delikatnie mieszamy.
3.3. Masa budyniowa: Odlewamy 250 ml mleka roztrzepujemy w nim mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy wcześniej przygotowany roztwór. Gotujemy budyń a następnie studzimy. Ucieramy margarynę, dodając budyń. Na koniec dodajemy roztopioną białą czekoladę.
4.4 Etapy przygotowania:
- Upieczony biszkopty kroimy na dwie części, powinny nam wyjść dwie połówki jasne i dwie połówki ciemne
- Na jasny biszkopt kładziemy masę serkowo- śmietankową, przykrywamy ciemnym biszkoptem
- Na ciemny biszkopt kładziemy 2/3 masy budyniowej, resztę zostawiamy na przyklejenie łapek i buzi. Przykrywamy jasnym biszkoptem.
- Z ciemnego biszkopta wycinamy 10 kółek: 4 większe np. po filiżance na nóżki, 4 o średnicy szklanki na łapki. Jedno od literatki aby przekroić na pół i zrobić uszka oraz 1 większe od filiżanki np. po bulionówce na buzię.
- Na przełożonym torcie rysujemy nożem kształt misia, oraz odcinamy niepotrzebne kawałki torta.
- Doklejamy na zostawionej części masy budyniowej łapki, nóżki, buzię i uszka.
- Dekorujemy za pomocą dekoratora do ciast.
- Rysujemy buzie oraz oczy wyciskaczem do masy o wąskim czubku
- Na buzi układamy kilka czerwonych cukierków, na brzuszku tworzymy cyferkę z brązowych cukierków.
- Na łapki i nóżki sypiemy srebrne kuleczki
Smacznego !
Komentarze