Jagodowe naleśniki

0 (0 ocen)

Idealne na deser

Składniki:

  • Ciasto:
    -3/ 4 szkl. mleka
    -1/ 4 szkl. gotowanej wody
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki cukru
    - 10 łyżek mąki
    - 1 łyżeczka oleju
    Nadzienie 1:
    - 1 op. budyniu waniliowego
    - 2 szkl. mleka
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 2 łyżki cukru
    Nadzienie 2:
    - 2 szkl. mrożonych jagód (mogą być świeże)
    - 1 galaretka z czarnej porzeczki
    Dodatkowo:
    - kawałek słoniny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Jagodowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy z sobą wszystkie składniki, dotyczące ciasta. W taki sposób aby powstała jednolita masa.
  • 2. Smażymy, smarując patelnie za każdym razem kawałkiem słoniny, po to aby naleśniki lepiej odchodziły od patelni.
  • 3. Nadzienie 1
    Gotujemy połowę mleka. W drugiej połowie mieszamy z sobą pozostałe składniki. Wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy dotąd aż powstanie gęsta masa. Studzimy.
  • 4. Nadzienie 2 :
    Jagody miksujemy po czym przelewamy do garnka, dodajemy galaretkę. podgrzewamy do tego stopnia aż galaretka rozpuści się. Wystawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż powstała masa nieco zgęstnieje.
  • 5. Przekładamy w kolejności:
    - naleśnik
    - nadzienie 1
    - nadzienie 2
    - składamy na pół
    - dowolnie dekorujemy

    Polecam

Porady

Aby naleśniki dobrze odchodziły od patelni, należy za każdym razem posmarować ją kawałkiem słoniny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować