Jagodowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy z sobą wszystkie składniki, dotyczące ciasta. W taki sposób aby powstała jednolita masa.
2.Smażymy, smarując patelnie za każdym razem kawałkiem słoniny, po to aby naleśniki lepiej odchodziły od patelni.
3.Nadzienie 1
Gotujemy połowę mleka. W drugiej połowie mieszamy z sobą pozostałe składniki. Wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy dotąd aż powstanie gęsta masa. Studzimy.
4.Nadzienie 2 :
Jagody miksujemy po czym przelewamy do garnka, dodajemy galaretkę. podgrzewamy do tego stopnia aż galaretka rozpuści się. Wystawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż powstała masa nieco zgęstnieje.
5.Przekładamy w kolejności:
- naleśnik
- nadzienie 1
- nadzienie 2
- składamy na pół
- dowolnie dekorujemy
Polecam
Porady
Aby naleśniki dobrze odchodziły od patelni, należy za każdym razem posmarować ją kawałkiem słoniny.
Komentarze