Miodowy snikers

4.5 (192 ocen)

Ciasto będzie smakowało wszystkim wielbicielom masy kajmakowej. Dzięki śmietance jest lekkie i delikatne.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto miodowe:
    - 40 dag mąki,
    - 1 jajko,
    - 1 żółtko,
    - 1 łyżeczka sody,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 12 dag miodu,
    - 1/3 szklanki cukru pudru,
    - 20 dag margaryny Palma z murzynkiem
    Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 3 łyżki maki pszennej,
    - 0,5 łyżki maki ziemniaczanej
    - 1 łyżka kakao,
    - 4 łyżki cukru,
    - Szczypta sody,
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Śmietanka:
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 1 łyżka cukru pudru,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny,
    - 0,5 szklanki wody
    Dodatkowo:
    - 1 puszka mleka toffi,
    - Siekane orzechy do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak

Miodowy snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MIODOWE:

    Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Pieczemy każdą oddzielnie w temp 180°C przez około 20 min.
  • 2. BISZKOPT:
    Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na koniec mieszając już za pomocą łyżki dodajemy pozostałe sypkie składniki. Pieczemy około 15-20 min w 180°C. Studzimy.
  • 3. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, a na koniec rozpuszczoną żelatynę.
  • 4. Przełożenie: Placek miodowy, śmietanka, placek miodowy, połowa mleka toffi, biszkopt, druga połowa mleka toffi, orzechy siekane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować