Miodowy Snikers

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miodowy snikers idealnie pasuje na Święta Bożego Narodzenia. Nie powtarzalny aromat miodu złączany z zapachem orzechów włoskich unosi się po całym pokoju.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 gram mąka
    200 gram margaryna Palma z Murzynkiem
    2 jaja
    3 łyżki miodu
    200 gram cukru (kryształ)
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem:
    500 ml mleka
    Budyń śmietankowy
    120 gram masła
    130 gram margaryny Palma z Murzynkiem
    100 gram cukru pudru
    aromat śmeietankowy

    Masa orzechowa:
    300 gram posiekanych orzechów włoskich
    100 gram cukru kryształu
    100 gram margaryny Palmy z Murzynkiem
    2 łyżki miodu

    Do przełożenia:
    700 gram jabłek
    1 łyżka żelatyny

    Dekoracja:
    Polewa czekoladowa
    Polewa biała lub pomada
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowy snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Rozpuścić w garnku margarynę , miód, cukier, mleko. Do ostudzonej mieszaniny dodać mąkę , jaja i sodę. Wyrobić na jednolitą konsystencje, włożyć do zamrażalnika na o 30 min tak aby można było swobodnie rozwałkować. Podzielić na 3 równe części i rozwałkować na blachy o wym. 25cm x 36cm. Na jedno ciasto nałożyć masę orzechową. Piec placki przez 15 min w 150 St. C aż do uzyskania złocistego koloru.

    Krem:
    Z mleka i budyniu ugotwać budyń, ostudzić. Ciepłe masło, margarynę i cukier puder napowietrzyć mikserem aż do puszystej masy. Do napowietrzonej masy dodawać po łyżce zimnego budyniu cięgle napowietrzać.Gdy już uzyskamy jednolity krem, dodać aromat śmietankowy (ilość wg uznania)

    Masa orzechowa:
    Rozpuścić margarynę, miód, cukier. Do rozpuszczonej masy dodać posiekane orzechy i chwile jeszcze gotować.

    Masa jabłkowa.
    Jabłka obrać, pokroić i uprażyć w garnku, Do uprażonych jabłek dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

    Przekładanie ciasta:

    ciasto kruche - krem śmietankowy - ciasto kruche - masa jabłkowa - ciasto kruche z orzechami.

    Udekorować polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować