Miodownik słodko - kwaśny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Przepyszne złoto - miodowe blaty ciasta, przełożone kwaśnym dżemem i delikatnym i niezwykle aksamitnym kremem z kaszy manny. Zauroczy domowników i gości!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem grysikowy:
    1 litr mleka
    ¾ szklanki kaszy manny koniecznej błyskawicznej tzw. Krupiczki
    1 szklanka cukru –można dać ¾
    100g masła
    100g margaryny
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

    Lukier:
    Ok. 300g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    Odrobina wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Miodownik Desery

Miodownik słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
  • 3. Lukier: Składniki lukru połączyć ze sobą, energicznie mieszając łyżką.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszy blat ciasta nałożyć cały dżem, przykryć go drugim blatem. Wyłożyć cały krem, dociskając go ostatnim ciastem. Wierzch miodownika polukrować.

Porady

Najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować