Mintaj w mleczku kokosowym

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem socjologiem kultury, pracuję jako nauczyciel akademicki. Lubię gotować, a zwłaszcza poznawać nowe smaki. Potrawę przygotowałam zainspirowana jedną z moich służbowych podróży.

Składniki:

  • ● 4 mrożone płaty ryby morskiej (np. mintaj)
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1-2 średnie cebule
    ● 2 filiżanki mleczka kokosowego z puszki
    ● 1/2 łyżki curry (łagodnego)
    ● sok z cytryny
    ● olej
    ● 1/2 papryczki chilli
    ● sól
    ● mąka
    ● świeża kolendra lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj w mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w talarki, szklimy na oleju. Obrany czosnek i papryczkę siekamy i dodajemy do cebuli. Dusimy 5 minut. Wsypujemy curry
    i wlewamy mleczko kokosowe, dusimy kolejne 5-7 minut.
  • Mintaj w mleczku kokosowym 2. Rybę rozmrażamy. Po osuszeniu solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. Olej rozgrzewamy na
    patelni, wkładamy rybę i smażymy na złoty kolor.
  • 3. Rybę wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem. Usmażone kawałki możemy też wrzucić do sosu i wszystko razem podgrzać. Gotowe danie
    podajemy posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Porady

● Mleczko kokosowe możemy zrobić domowym sposobem: wiórki kokosowe zalewamy mlekiem, gotujemy, aż płyn się zredukuje, a po ostudzeniu dokładnie odciskamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować