MIĘSO DUSZONE w MARCHEWCE i CEBULI (CARNE alla GENOVESE)

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tzw. mięso po genueńsku, najczęściej podawane z makaronem. Bardzo ekonomiczne, pyszne, sezonowe i proste w przygotowaniu danie.Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste, rozpływa się w ustach. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g schabu w plastrach lub innego dość chudego mięsa (może też być pierś z kurczaka lub indyka)
    600 g marchewki
    400 g cebuli
    1 liść laurowy
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz

    dodatkowo :
    makaron np. penne, fusilli lub muszelki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Mięso duszone w marchewce i cebuli (carne alla genovese) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MIĘSO DUSZONE w MARCHEWCE i CEBULI (CARNE alla GENOVESE)
1. Marchewkę i cebulę obrać.
  • MIĘSO DUSZONE w MARCHEWCE i CEBULI (CARNE alla GENOVESE)
2. Potrzeć na tarce o grubych otworach (cebulę można tez drobno posiekać).
  • MIĘSO DUSZONE w MARCHEWCE i CEBULI (CARNE alla GENOVESE)
3. W garnku rozgrzać trochę oliwy i obsmażyć z obu stron przez moment mięso. Posolić, popieprzyć.
  • MIĘSO DUSZONE w MARCHEWCE i CEBULI (CARNE alla GENOVESE) 4. Do garnka z mięsem dodać potarta marchewkę i cebulę oraz liść laurowy. Dodać ok. 1 szklanki wody i dusić przez min. 1 godz., aż mięso i warzywa będą bardzo miękkie (ja użyłam garnka ciśnieniowego i zajęło mi to ok 20 min.).
  • 5. Podawać z chlebem lub makaronem (makaron wymieszać z uduszoną marchewką).

Porady

Włosi na pierwsze danie jedzą makaron wymieszany z marchewka (można go lekko zblendować tworząc kremową konystencję) tzw. pasta alla genovese. Na drugie danie jedzą mięso z chlebem ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Marchewka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować