Ciasto kruche 4 żółtka 1żółtko ugotowane i starte na tarce o małych oczkach 2,5 szkl mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 25 dkg masła puszka gotowej masy krówkowej ,kilka łyżek marmolady lub gęstej konfitury o kwaskowym smaku Do dekoracji biała i gorzka czekolada ,cukrowe jajeczka
Mazurek z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto szybko zagnieśc,owinąc folią spożywczą i chłodzic 30 minut w lodówce.Piekarnik nagrzac do temp.180C.Ciasto podzielic na 3 części,dwie rozwałkowac ,wyłożyc na małe blaszki-. ok 20/20 cm.Z reszty ciasta zrobic małe kuleczki,i ułożyc z nich rant na jednym z placków.Piec na złoty kolor,ostudzic.Na cieście bez rantu rozsmarowac marmoladę,przykryc ciastem z kuleczkami.Wyłożyc mase krówkową,udekorowac stopionymi czekoladami i jajeczkami z cukru.
Porady
Zamiast masy toffi można użyc innej,ulubionej masy.
Komentarze