Mazurek z toffi

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To pierwszy mazurek,jaki upiekłam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche 4 żółtka 1żółtko ugotowane i starte na tarce o małych oczkach 2,5 szkl mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 25 dkg masła puszka gotowej masy krówkowej ,kilka łyżek marmolady lub gęstej konfitury o kwaskowym smaku Do dekoracji biała i gorzka czekolada ,cukrowe jajeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieśc,owinąc folią spożywczą i chłodzic 30 minut w lodówce.Piekarnik nagrzac do temp.180C.Ciasto podzielic na 3 części,dwie rozwałkowac ,wyłożyc na małe blaszki-. ok 20/20 cm.Z reszty ciasta zrobic małe kuleczki,i ułożyc z nich rant na jednym z placków.Piec na złoty kolor,ostudzic.Na cieście bez rantu rozsmarowac marmoladę,przykryc ciastem z kuleczkami.Wyłożyc mase krówkową,udekorowac stopionymi czekoladami i jajeczkami z cukru.

Porady

Zamiast masy toffi można użyc innej,ulubionej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować