Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyc,osuszyc i pokroic w jednocentymetrowe kawałki,wymieszac z 2łyżkami cukru,odstawic.Składniki spodu zagniesc,wyłożyc spod blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(30/22cm).Spód posypac bułką tartąPiekarnik nagrzac do temp.160C..Jajka,żółtka i cukier zmiksowac na pulchną,gęstą masę.dodac ser,miksowac na mniejszych obrotach.Wsypac budynie połączyc.Powoli wlewac mleko,ciągle miksując,na koniec dodac olej.Rabarbar odsączyc z soku,wyłożyc na ciasto w formie,zalac masą serową.Piec 50 min.Po tym czasie ubic białka,dodac cukier i ubic na sztywno.Ciasto ostrożnie wyjąc z piekarnika ,rozsmarowac pianę,zapiec ok 7 minut,wyjąc,osudzic.Schłodzic ok 2 godzin w lodówce.
Komentarze