Mazurek kokosowy

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszne, kruche ciasto i delikatny, kokosowy krem. A to wszystko polane czekoladową polewą. Można się zapomnieć ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    150 g masła 82 %
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 łyżka lodowatej wody
    Masa:
    300 ml śmietany 18%
    150 g wiórków kokosowych
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 łyżki cukru
    Polewa:
    150 g białej czekolady
    1 łyżka mleka
    1/4 łyżki masła
    Dodatkowo (do ozdoby):
    suszone morele
    rodzynki
    wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
  • 2. Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
  • 3. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować