Mazurek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
2.Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
3.Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
Komentarze