Mazurek kokosowo orzechowy

0 (0 ocen)

Kto lubi kokos i orzechy to właśnie mazurek dla niego .

Składniki:

  • Kruche ciasto;
    margaryna 60 g
    jajko 1 szt
    mąka pszenna 1 szk
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    Masa kokosowa:
    mleko 1 szk
    kokos 100 g
    cukier 50 g
    margaryna 80 g
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta
    Masa orzechowa:
    orzechy włoskie krojone 100 g
    cukier 100 g
    margaryna 100 g
    kremówka 70 ml
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    Polewa:
    margaryna 50 g
    mleko 1,5 łyżki
    kakao 1 łyżka
    cukier puder 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek kokosowo orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 27*15 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na 200 st około 15 min na złoty kolor. Masa kokosowa:z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając podgrzać do rozpuszczenia się składników ,nie gotować.Przestudzić i rozsmarować na masie orzechowej. Mazurek udekorować wg własnego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować