Mazurek kokosowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔. Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej oraz kakaowej- łatwiej jest uzyskać ciemny kolor, gdy kakao dodamy od razu przy wyrabianiu nożem. Gotowe ciasta owijamy folią i przekładamy do zamrażarki na pół godziny.
Schłodzone wałkujemy: najpierw białe na wielkość blaszki, następnie połowę ciemnego, które nakładamy na jasne, a z pozostałego kakaowego robimy kuleczki, którymi obkładamy całe boki blaszki. Delikatnie dociskamy np. końcem łyżeczki wewnętrzną część kulki. Dziurkujemy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ciasto kulkami ceramicznymi bądź grochem, by nie wybuliło nam w trakcie pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po 15minutach ściągamy ostrożnie „kulki” i przypiekamy ciasto od góry.
Jeszcze ciepłego mazurka możemy „napełnić” kremem:
Margarynę topimy, dodajemy przesiany cukier puder i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe.
Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą i jajeczkami. Schładzamy.
Komentarze