Mazurek kokosowo-kakaowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam słodkie mazurki, które od jakiegoś czasu goszczą na moim świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę 28x19cm:
    300g mąki
    3 żółtka
    200g masła
    100g cukru pudru
    40g kakao
    Szczypta soli
    Krem:
    100g margaryny zwykłej typu „Palma”, „Kasia”
    100g cukru pudru
    Łyżka zimnej wody
    50g mleka w proszku
    50g kokosu
    Dodatkowo:
    Kilka kostek deserowej czekolady
    Kilka małych czekoladowych jajeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek kokosowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔. Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej oraz kakaowej- łatwiej jest uzyskać ciemny kolor, gdy kakao dodamy od razu przy wyrabianiu nożem. Gotowe ciasta owijamy folią i przekładamy do zamrażarki na pół godziny.
    Schłodzone wałkujemy: najpierw białe na wielkość blaszki, następnie połowę ciemnego, które nakładamy na jasne, a z pozostałego kakaowego robimy kuleczki, którymi obkładamy całe boki blaszki. Delikatnie dociskamy np. końcem łyżeczki wewnętrzną część kulki. Dziurkujemy widelcem, nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ciasto kulkami ceramicznymi bądź grochem, by nie wybuliło nam w trakcie pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po 15minutach ściągamy ostrożnie „kulki” i przypiekamy ciasto od góry.
    Jeszcze ciepłego mazurka możemy „napełnić” kremem:
    Margarynę topimy, dodajemy przesiany cukier puder i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe.
    Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą i jajeczkami. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować