Kruche ciasto a na nim warstwa czekoladowo-orzechowa, całość polana polewą czekoladową...pyszne wielkanocne ciasto, polecam. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Mazurek czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki dobrze wysiekać i rozwałkowac na formę (25/40cm) posmarowaną tłuszczem.Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.Masa czekoladowo-orzechowa:
Czekoladę rozpuścić ze smietanką, przestudzić.Jajka urzeć z cukrem na pulchną masę, dodać czekoladę oraz mąkę i orzechy.Wszystko dobrze wymieszać i wylać na upieczony placek, następnie wstawić do ,letniego piekarnika i piec jeszcze 20 minut.
3.Polewa:
Do garnka dać wode zagotowac wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przstygniętą polewę wylać na ciasto, udekorować.
Komentarze