makownik cesarski....

4.99 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybko się robi i jest naprawdę pyszne..;)

Składniki:

  • Składniki na masę makową:

    puszka masy makowej 70 dag
    10 dag rodzynek
    5 dag skórki z pomarańczy
    trochę posiekanych orzechów ja wrzuciłam laskowe
    2 jajka
    1 łyżka spirytusu lub wódki (wlałam więcej;))

    Składniki na ciasto:

    25 dag margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makownik cesarski.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, jajka, alkohol. Całość dobrze wymieszać.
  • 2. Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem na puszysto. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć.
  • 3. Przygotować 2 keksówki, wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Do każdej keksówki przełożyć po połowie ciasta. Na środek wyłożyć łyżką po połowie maku.
  • 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 180C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować